Header Ads

Ultimele articole
recent

Alcoolismul

L e a c u l
Mi-a zis terapeutul grav:
O şansă ai, să laşi băutul,
Să-ţi schimbi urgent acest acest nărav...
Şi mi-am schimbat terapeutul.

epigramă de Ion Diviza din O, tempora! O, mores!,
Tema "Ce timpuri/ vremuri! Ce moravuri / năravuri!"
Abuzul de alcool este primul pas catre bolile de ficat, afectiunile cardiace, si sa nu uitam ca este responsabil de afectarea celulelor nervoase (prin produsii de inalta toxicitate care rezulta din descompunerea alcoolului).
Pentru Romania, statisticile in ceea ce priveste alcoolismul sunt crunte: peste 10% din populatia tarii sufera de alcoolism si suntem pe locul cinci mondial la consumul de alcool, in conditiile in care Romania nu este o tara cu un nivel de trai ridicat. Potrivit datelor inregistrate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un roman bea 14,4 litri de alcool pur pe an! A intra in hora condusa de alcool inseamna a intra intr-un cerc vicios, responsabil de peste 200 de afectiuni grave (ciroza, cancer, etc.). 

Asa ca va propun sa vorbim despre dependente:

Din pacate dependenta de alcool, ca oricare alta dependenta, este greu de depasit, dar bineinteles nu este imposibil.

Prima conditie este ca persoana alcoolica sa recunosca faptul ca are o problema si sa isi doreasca sa o rezolve.

Cea de a doua conditie este ca motivatia renuntarii la alcool sa fie foarte puternica si intrinseca, de preferat.

O alta conditie este sa existe o puternica sustinere din partea familiei si a anturajului, sustinere consecventa si perseverenta.

Conditia sine-qua-non, insa, este sa se descopere sursa dependentei, nevoia nesatisfacuta a persoanei, care a creat un alcoolic.

Alcoolismul, ca dealtfel, oricare alta dependenta ascunde o mare suferinta, un mare gol emotional, o fuga de sine, pe care familia si prietenii oricat de bine intentionati ar fi, nici nu le pot identifica, nici nu le pot explica si nici nu le pot vindeca.


Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.