Header Ads

Ultimele articole
recent

Copiii invata ceea ce traiesc de Dorothy Law Nolte si Rachel Harris


Volumul “Copiii învață ceea ce trăiesc” ne ajută să le predăm copiilor cele mai frumoase lecţii de viata.
Dacă” poate face casă bună cu parentingul, deşi am fi tentaţi să zicem din prima că nu! Cel mai bine se vede acest lucru în cartea “Copiii învaţă ceea ce trăiesc“, scrisă de Dorothy Law Nolte şi Rachel Harris, tradusă de Luana Stoica, care face o incursiune în lumea unui altfel de “dacă”. Iată valenţele acestui “dacă”, prezentate în volumul practic publicat în 2012 la Editura Humanitas!
“Copiii învaţă ceea ce trăiesc” porneşte de la un poem scris în urmă cu 60 de ani pentru un mic ziar californian de scriitoarea americană Dorothy Law Nolte, una dintre cele două autoare ale cărţii de faţă, cu gândul de a-i ajuta pe părinţi să-şi îndrume mai bine copiii. Poemul a ajuns pe parcursul anilor să devină extrem de popular şi de prezent în multe conferinţe şi dezbateri, fiind, totodată, multiplicat şi zărit pe pereţii maternităţilor, ai cabinetelor medicale, ai librăriilor şi ai şcolilor. Pentru că autoarea şi-a propus ca acest poem să servească drept ghid uşor de citit şi sursă de inspiraţie pentru părinţi, cartea a fost o continuare extrem de firească a acestei dorinţe.
Volumul explică în amănunt fiecare dintre cele 19 afirmații incluse în poem, certificând faptul că acestea nu sunt doar simple înşiruiri de cuvinte cu caracter memorabil, ci adevărate modele ce pot fi puse în practică de toţi părinţii, pentru ca fiii sau fiicele lor să ajungă să fie nişte oameni în adevăratul sens al cuvântului. Totodată, cartea conţine din belşug exemple concrete care ne ajută să înţelegem şi ceea ce ar putea simţi copiii în anumite situaţii de impact pentru ei, dar şi ce ar trebui să facă părinţii când sunt puşi în faţa unor momente de cumpănă personală şi familială.
Când “dacă” ajunge temelia exemplului
Poemul scris în anul 1954 este construit în jurul cuvântului “dacă”. Nicicând nu a fost mai uşor de înţeles importanţa acestui cuvânt uneori blamat sau detestat, pentru că el subliniază atât lucrurile pozitive, cât şi cele negative care decurg din comportamentul nostru şi pe care copiii le absorb ca un burete.
Răspunsuri pentru toţi părinţii
Pe parcursul celor 175 de pagini, autoarele disecă cele mai comune, dar atât de apăsătoare situaţii cu care se confruntă majoritatea copiiilor şi părinţiilor, precum şi o serie de alte probleme ce pot reprezenta un subiect de dezbatere doar pentru o parte a familiilor. Aici includem rivalitatea dintre fraţi, minciuna, gestionarea temperamentului copilului, laude şi aprecieri, ridiculizarea, respectul şi toleranţa, generozitatea, fricile şi acceptarea. Vedem, de asemenea, în paginile cărţii exemple care au la bază mai multe cazuri reale întâlnite de Dorothy Law Nolte pe parcursul activităţii sale de consilier pe probleme de familie. Acestea sunt prezentate succint şi au în mijlocul lor copii puşi în faţa celor mai diverse situaţii, dar şi părinţi care au ştiut sau nu să le facă faţă şi să deprindă ei înşişi anumite poveţe de pe urma lor. Nu sunt omise nici efectele colaterale ale acestor exemple, de multe ori autoarele subliniind faptul că modul în care copiii ajung să deprindă corect ceea ce le insuflă părinţii îi poate afecta într-o manieră pozitivă şi pe oamenii din jurul lor.
Rămâne să descoperiţi şi voi care este înţelesul exact al tuturor celor 19 fraze care încep cu “dacă” şi vă mai spun că, dacă veţi cumpăra şi voi această carte, aveţi toate şansele să urcaţi o treaptă în lungul, complicatul, dar atât de frumosul drum al parentingului.
Dacă trăiesc în critică şi cicăleală, copiii învaţă să condamne.
Dacă trăiesc în ostilitate, copiii învaţă să fie agresivi.
Dacă trăiesc în teamă, copiii învaţă să fie anxioşi.
Dacă trăiesc înconjuraţi de milă, copiii învaţă autocompătimirea.
Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol, copiii învaţă să fie timizi.
Dacă trăiesc în gelozie, copiii învaţă să simtă invidia.
Dacă trăiesc în ruşine, copiii învaţă să se simtă vinovaţi.
Dacă trăiesc în încurajare, copiii învaţă să fie încrezători.
Dacă trăiesc în toleranţă, copiii învaţă răbdarea.Sursa: http://www.totuldespremame.ro

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.