Header Ads

Ultimele articole
recent

O altfel de lupta cu cancerul

Diagnosticul de “cancer” cade ca traznetul, indiferent daca se refera la noi, la familie sau la prieteni. Uneori, pentru ca nici cei care pun diagnosticul, medicii, nu dau sanse de supravietuire pacientului, sau le considera foarte mici. Alteori, pentru ca cei din jurul celui diagnosticat, din dorinta de a-l sustine, exagereaza cu incurajarile si optimismul exprimat si nu realizeaza ca, de fapt, limbajul nonverbal transmite ceea ce cred ei cu adevarat in forul lor interior. Alteori, pentru ca pur si simplu este prea greu sa lupti cu un astfel de diagnostic.

Din pacate, la noi sistemul medical nu  prevede sprijin psihologic, in primul rand  pentru cel diagnosticat, si pentru familia sa, in al doilea rand.  Iar sistemul social nu ne-a invatat ca putem gasi sprijinul de care avem nevoie, la psiholog. 

Mai mult decat atat, multi oameni nu cred in cuvantul care vindeca, nu cred ca o terapie prin cuvinte poate invinge condamnarea la moarte.

Si totusi in SUA functioneaza cu succes de foarte multi ani un centru de terapia cancerului in care cuvantul, mai exact psihoterapia, meditația, relaxarea, imageria mentala fac miracole.

Folosindu-şi experienţa de zeci de ani în oncologie şi psihologie, psihoterapeutii americani demonstrează că ameliorările neaşteptate se datorează „voinţei de a trăi”, adică aşteptărilor pozitive şi grijii pentru sine manifestate de pacienţii care nu vor să capituleze în faţa tumorii înfricoşătoare. Fără să înlocuiască tratamentul medical standard, acestia propun, ca adjuvant un program psiho-educaţional cu tehnici de relaxare, de vizualizare, de gestionare a obiectivelor în viaţă şi de reducere a durerii fizice. Rezultatele sunt remarcabile: pacienţii lor au o rată de supravieţuire de două ori mai mare decât media naţională din SUA şi, adesea, beneficiază de remisiuni nesperate.

Si, suntem acum si in Romania, destui terapeuti care stim, putem si vrem sa luptam cu acest dusman nemilos care poate fi invins cu armele(tehnicile) potrivite.
Din experienta mea, am observat două aspecte diferite: urmând același protocol clinic, unii pacienți supraviețuiesc, iar alții nu. Cei care supraviețuiesc sunt cei care au înțeles că ei sunt cei care pot sa se vindece, au ales drumul vindecarii, cred in ea și ceilalți pot doar să susțină, indiferent că este vorba despre familie, prieteni, corp terapeutic!
Al doilea grup, al celor care nu supraviețuiesc, în marea lor majoritate au un comportament victimal, așteptând ajutorul exclusiv din exterior, fără să încerce să facă ei înșiși ceva sau să creadă în puterea lor interioară, care îi poate ajuta în vindecare.
Sunt multe teorii care explica de ce si cum si cand  si ce este cancerul.
Cea pe care am ales sa o cred si care, in procent foarte mare, mi-a fost confirmata in viata personala, in viata profesionala si de cazurile din literatura de specialitate, este cea a noii medicini germane.
Teoria medicului Ryke Geerd Hammer spune ca aceasta boala apare in urma unui eveniment traumatizant, in urma unei traume emotionale.
Ceea ce a descoperit  acesta, prin studiul a mii de cazuri de cancer, a fost revelator: orice șoc emoțional determină o leziune pe creier detectabilă pe tomografie ca un set de inelele concentrice. Iar ceea ce a fost și mai interesant este că același tip de șoc emoțional viza aceeași zonă de pe creier, care controla un anumit organ. Motivul pentru care diferitele conflicte sunt legate indisolubil de anumite zone ale creierului este acela că, de-a lungul evoluției noastre, fiecare parte a creierului a fost programată să răspundă instantaneu la posibile conflicte sau amenințări. Cu cât un conflict durează mai mult, cu atât se îmbolnăvește mai rău acel organ corespunzător tipului de conflict.( Pentru mai multe informatii despre legatura dintre organele corpului si conflict apasati aici)
Si daca creierul meu, sufletul meu mi-a imbolnavit corpul, nu tot creierul si sufletul pot inversa procesul?
Eu CRED CU TARIE CA DA.Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.