Header Ads

Ultimele articole
recent

Sindromul salvatorului (II)

M-am aflat deseori in postura de Salvator. Cunosc acest rol, in amanunt, l-am jucat mult timp. Poate pentru ca sunt sora cea mare si responsabila, mama care gaseste solutii la diverse probleme, sotia gata sa asculte si sa serveasca, prietena care sfatuieste, colega care ajuta, dar si din alte motive mai subtile. Intre timp am “crescut” si am invatat sa nu imi mai asum acest rol, acum pot sa ii vad in jurul meu pe salvatorii care lupta sa salveze lumea.Specialistii care au studiat problema, enumera cateva motive pentru care exista salvatori: 

 • ·         este posibil sa fi preluat modelul din familie. Daca mama, tata,  sau vreo bunica erau salvatori si am apreciat asta la ei, vom cauta sa imitam, fie si inconstient acest rol. Sau contraidentificarea  cu parintele care este narcisic si absorbit de sine, devenind astfel un binevoitor patologic.
 • ·         am fost modelati cultural sa fim salvatori prin intermediul educatiei formale/informale. Basmele ascultate in copilarie, de pilda, au ca eroi zei salvatori, zane bune, printi izbavitori, etc
 • ·         poate am fost fortati sa ne maturizam inainte de vreme (cazul fratilor mai mari care au preluat functional rolul de parinte pentru fratii mai mici).
 • ·         pentru a ne implini anumite nevoi emotionale : stima de sine, atentie, validare.
 • ·         pentru a scapa de anumite sentimente de vinovatie. Acestea si-ar putea avea radacina in manipulari de genul : daca nu faci cutare lucru, nu te mai iubesc sau daca faci acel lucru rau, mama plange, daca nu faci bine, te bate Dumnezeu, etc
 • ·         pentru a primi recompense materiale sau/si simbolice.
 • ·       am distorsionat regula de aur: poarta-te cu altii, asa cum vrei sa se poarte si ei cu tine.
 • ·         pentru ca avem valori si principii crestine care ne indeamna la sacrificiu de sine si ajutorarea semenului.
Suntem obisnuiti sa credem ca “a darui este intotdeauna ceva maret”. Salvatorii de profesie, se daruiesc pe ei, timpul lor, gandurile lor, dar in acelasi timp asteapta sa fie rasplatiti   pentru  lor astfel: sa fie apreciati, admirati, respectati si iubiti, sa aiba relatii de familie minunate, o multime de prieteni, sa fie impliniti personal sa fie energici, optimisti si plini de entuziasm. In schimb, sunt mai degraba izolati social, neglijati, ignorati si deprivati de intimitate. Se afla in legatura cu semenii lor prin ceea ce fac in special si mai putin prin ceea ce sunt cu adevarat. 

Salvatorii, in cele din urma si probabil inevitabil, sucomba din cauza extenuarii fizice, a golului emotional, a depresiei, a lipsei de intimitate adevarata si profunda.
Atunci cand modul de viata al persoanei este de a-i servi pe ceilalti si de a uita de sine- atunci a darui este mai important si a primi este inhibat – altuismul devine toxic.

Riscurile implicate intr-un astfel de comportament toxic sunt:

 • 1.    Comportamentul concentrat asupra celuilalt si ignorarea nevoilor personale, este insotit de anularea bucuriei, placerii, intimitatii si implinirii proprii, o stare dificil de mentinut pe termen lung.
 • 2.    Efortul fizic si energia investita in relatiile salvator-salvat, pot duce la extenuare fizica si emotionala.
 • 3.    Evitarea exprimarii emotiilor si acumularea acestora, conduc la relatii incordate sau nenaturale
 • 4.    Sacrificarea timpului si oferirea de daruri nu au un impact substantial si de durata asupra celorlalti, daca nu sunt insotite de dragoste, ingrijire si intelegere.
 • 5.    Salvatorii asteapta, ca in anumite situatii ceilalti sa manifeste acelasi tip de comportament cu al lor, fara sa fie necesar sa-si exprime vreo nevoie, sa li ghiceasca gandurile, ceea ce nu se intampla niciodata.
 • 6.    Relatiile, formate pe baza satisfacerii nevoilor si dorintelor celuilalt, sunt fragile si sortite esecului, deoarece apropierea de ceilalti necesita mentinerea unui echilibru intre a da si a primi.
 • 7.    Beneficiarii timpului sacrificat si darurilor oferite de ingrijitor, se pot simti abuzati si controlati de salvator, deoarece pare ca acestia forteaza nevoia de a fi utili, necesari, de neinlocuit.
 • 8.    Este dificil sa intemeiezi relatii cu salvatorii, deoarece pare ca ei nu au niciodata nicio nevoie, nicio dorinta, nu sunt niciodata vulnerabili.
 • 9.    Tendinta salvatorilor de a-si ignora propriile nevoi ii determina si pe ceilalti sa le ignore nevoile, sa ii ignore in totalitate si sa profite de ei.
 • 10. Salvatorii care dau sfaturi, in special cei care le dau nesolicitate, sunt evitati.Invataturile lor gratuite exprima o atitudine de superioritate care sugereaza:
“Eu stiu lucruri pe care tu Nu le stii, si  prin umare, tu nu poti exista fara mine.”

In urmatorul articol vom afla care sunt principalele simpome ale acestui sindrom.


Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.