Header Ads

Ultimele articole
recent

Care sunt scenariile de nedorit, scenariile perdante


Indiferent daca duce la victorie sau infrangere, de-a lungul existentei, scenariul reprezinta o cale de a structura drumul parcurs, intre primul « buna ziua » de la sanul mamei si ultimul « ramas-bun » de la mormant. Durata vietii e umpluta si golita nefacand si facand, nefacand niciodata, facand întotdeauna, nefacând înainte, nefacand dupa, facand la nesfarsit, facand pana nu mai e nimic de facut. De aici apar scenariile "Niciodata" si"Mereu", "Pana cand" si "Dupa", "La nesfarsit" si "Cu final deschis".

De aici apar scenariile "Niciodata" si "Mereu", "Pana cand" si "Dupa", "La nesfarsit" si "Cu final deschis".
Ele pot fi cel mai bine intelese prin raportare la miturile grecesti, intrucat grecii aveau excelente aptitudini de a sesiza asemenea lucruri.

Scenariile "Niciodata" sunt reprezentate de Tantal, care a fost condamnat sa sufere vesnic de foame si de sete, aflandu-se la un pas de hrana si apa, dar fara a mai manca si bea vreodata.
Oamenilor cu astfel de scenarii, parintii Ie-au interzis sa faca lucrurile pe care si le-au dorit cel mai muIt, asa ca-si petrec viata chinuiti si inconjurati de tentatii.
Se supun blestemului Parintelui fiindca Copilul din ei se teme de lucrurile pe care si le doresc cel mai mult, asa ca, la drept vorbind, se chinuie singuri.

Scenariile "Mereu" urmeaza modelul Arahneei, care a indraznit s-o provoace pe zeita Minerva la intrecere in arta tesutului si, ca pedeapsa, a fost transformata în paianjen si condamnata sa-si petreaca tot timpul tesandu-si panza.
Astfel de scenarii vin din partea parintilor rautaciosi, care spun: "Daca asta e lucrul pe care ti-l doresti, n-ai decat sa-ti petreci toata viata facandu-l!"

Scenariile "Inainte de" sau "Pana cand" urmeaza povestea lui Iason, caruia i s-a spus ca nu poate deveni rege inainte de a indeplini anumite sarcini. si-a primit recompensa la timpul potrivit si a trait zece ani fericit.
Hercule a avut un scenariu asemanator: n-a putut deveni zeu decat dupa ce a petrecut doisprezece ani în sclavie.

Scenariile "Dupa" vin de la Damocles. Lui i s-a permis sa se bucure de fericirea de a fi rege, pana cand a observat ca deasupra capului sau atarna o sabie agatata de un singur fir de par de cal. Motto-ul scenariilor "Dupa" spune: "Poti sa te bucuri o vreme, dar dupa aceea vor incepe necazurile."

Scenariile "La nesfarsit" pornesc de la Sisif. EI a fost condamnat sa impinga în sus pe panta unui deal un bolovan greu; chiar în clipa cand era gata sa ajunga în varf, piatra se rostogolea la vale, asa ca trebuia s-o ia de la început. E un scenariu clasic de tipul "Cat pe ce sa reusesc", în care se însira un ,,O, daca" dupa altul.

Scenariul "Cu final deschis" este scenariul neînvingatorului, numit si"Luna de pe cer"; el urmeaza povestea lui Filemon si Baucis, care au fost transformati în dafini pentru faptele lor bune. Persoanele varstnice care au îndeplinit instructiunile Parintelui lor nu stiu ce sa faca dupa aceea, asa ca-si petrec viata ca niste legume sau barfind precum niste frunze ce fosnesc în bataia vantului. Asta e soarta multor mame ale caror copii, deveniti adulti, s-au împrastiat, si a barbatilor care si-au facut cei treizeci de ani de munca, potrivit regulamentului companiei si instructiunilor primite de la parinti.

Dupa tipologia propusa de Steiner(1994) exista trei scenarii de viata tipice care duc la auto-distrugere:

1.    Scenariul “viata fara dragoste”-specific persoanelor care cauta constant o relatie de dragoste si nu au succes;

2.    Scenariul “viata fara minte”-e trait de cei care se tem ca vor înnebuni,au dificultatti de concentrare, nu reusesc sa îsi impuna punctual de vedere;

3. Scenariul “viata fara veselie” e trait de persoanele care au decis din copilarie sa renunte la bucuria si placerea corporala;


Un alt articol despre scenariul de viata gasiti aici si aici.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.