Header Ads

Ultimele articole
recent

Cititorul din pestera Rui Zink

Este o carte minunată, este in același timp un veritabil manifest pentru întoarcerea catre lumea cărtilor și, totodată, o lectură plăcută. Cititorul din peșteră este o  parabolă, care îmbracă haina romanului, „o minunată lecție de citit”.

Îmbinând fantezia cu umorul, cu aluzii la diverse opere literare, dar și la metehnele societății contemporane, portughezul Rui Zink, profesor universitar și scriitor, prin romanul Cititorul din peșteră, stimulează cititul printr-o carte despre citit.

Eroii microromanului sunt adolescentul de 15 ani, captiv in  pesteră si Anibalector, monstrul, „șoarecele de bibliotecă”, o specie pe cale de dispariție: un cititor de cărți.
Una dintre plăcerile oferite este, inserarea din loc în loc, în dialogul adolescentului cu Anibalector, a unor minunate observații despre cărți, despre rostul lor și despre sensul existenței noastre, gânduri care să ne pună pe gânduri.

Am inteles-o ca fiind o metaforă subtilă, a ceea ce poate deveni un om dacă îșî cultivă mintea si sufletul. Concluzia lui Zink este simplă: cititul are puterea de a îmblânzi monștrii din noi, de a ne cizela, de a ne transforma viața prin idei.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.