Header Ads

Ultimele articole
recent

Doamne....ce macel !

Este un film, care are la baza o piesa de teatru, asa ca actiunea se petrece intr-un spatiu restrans, cu putine personaje, respectiv patru. Si atunci de ce merita vazut?
Ar merita vazut pentru ca, urmarindu-l, vom recunoaște unele parti din noi inșine, care se ivesc in anumite momente.
Patru parinti, adica doua cupluri, familia Longstreet și familia Cowan se intalnesc acasa la cei dintai pentru a discuta despre o altercatie intre baietii lor in varsta de 11 ani, incident incheiat cu ranirea unuia dintre ei. De aici pornește filmul. De la niște parinti maturi și responsabili.
Treptat, iluzia responsabilitatii celor patru adulti se risipește. Incep sa se intrevada prejudecatile rasiale, judecatile de valoare, homofobia, rasismul și atitudinile reale, acelea din spatele aparentei tolerante.
Ceea ce debuteaza ca o scurta intalnire se transforma intr-o discutie prelungita, in care se deviaza de la subiectul de fond — bataia dintre cei doi baieti — spre alte lucruri: viata de cuplu a celor doua familii, ocupatiile lor, moralitatea și rostul ei. Replicile se succed cu in ritm alert, actionand ca o forta care ii tine laolalta pe protagoniști, in ciuda faptului ca, lucrul acesta le devine din ce in ce mai neplacut.
Autorii, se pare ca ne transmit, printre randuri, nu doar ca, nu suntem ceea ce spunem ca suntem, dar și ca e foarte posibil sa nu fim nici macar ceea ce credem ca suntem. In spatele frazelor spuse ca din manualele de comunicare și relatii publice, ne ascundem noi, adevaratii noi.
Carnage,  chiar reușește sa ne captiveze atentia, datorita jocului celor patru actori, care umplu micul apartament cu gesturi, mimica, voci ridicate sau șoapte, sprancene ridicate, dand masura talentului lor.
Carnage este un film despre calitatea dialogului, care se deterioreaza vizibil. Ori comunicam superficial, umpland discursul propriu cu cuvinte fara acoperire, ori decadem la un nivel de comunicare ce iși are sorgintea in instinctele primare. 
Carnage este și un film despre superficialitatea si fragilitatea omului si a societatii. Valorile occidentale se dovedesc, in conditii de deraiere de la cursul obișnuit, la fel de neputincioase, ca in orice alt colt de lume, iar distinșii new-yorkezi ajung la un conflict verbal de tip „lumea a treia”.  Carnage este, de asemenea, un film despre natura umana, dezgolita de convenientele sociale. Resentimentele și emotiile negative ne pot transforma in mici fiare salbatice.
Veti descoperi ca, ceea ce a inceput ca un dialog oarecare intre niște adulti obișnuiti, s-a transformat pana la sfarșit, intr-un scandal intre niște oameni coborati la nivel de instincte primare. Scena responsabilitatii civice, devine scena unui „macel”. Nu moare nimeni, evident; nimeni in afara de pretentia de maturitate și responsabilitate.


Polanski ne demonstreaza ca, atunci cand copiii nu-s acasa, parintii pot ajunge sa se comporte ei inșiși copilarește — un lucru grav, daca te gandești ca așteptarile de la ei erau mai mari decat de la niște copii. Oare se adevereste vorba: „Toti oamenii par normali; asta pana ajungi sa-i cunoști.”

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.