Header Ads

Ultimele articole
recent

Invingator, neinvingator sau invins. Ce esti?

Scenariile sunt menite sa dureze o viata, ele sunt de fapt o repetare a dramelor nerezolvate din copilarie (Erksine,2010):
Ele se bazeaza pe decizii luate in copilarie si pe programarea parentala, care este intarita permanent.
Intarirea poate lua forma contactului cotidian, ca in cazul barbatilor care lucreaza la firma tatalui lor si al femeilor care-si suna mama in fiecare dimineata sa palavrageasca, sau poate fi aplicata mai putin frecvent si mai subtil, dar cu aceeasi putere, prin corespondenta ocazionala.

Dupa moartea parintilor, e posibil ca odraslele sa-si aminteasca instructiunile lor cu mai multa intensitate.

In limbajul scenariului, invinsul se numeste broasca sau broscoi, iar invingatorul, print sau printesa.

 Parintii vor sa-si vada copiii fie invingatori, fie invinsi. Isi pot dori sa-i vada "fericiti" in rolul pe care li l-au ales, dar nu-si doresc ca ei sa se transforme.

Mama care creste o broasca isi poate dori ca fiica ei sa fie o broasca fericita, dar va inabusi orice încercare a fetei de a deveni printesa ("Cine te crezi?!").
Tatal care creste un vrea ca fiul lui sa fie fericit, dar de multe ori ar prefera sa-l vada nefericit decat transformat intrun broscoi ("Cum ai putut sa ne faci una ca asta? Ti-am oferit tot ce-a fost mai bun!").

Primul lucru care trebuie stabilit in privinta unui scenariu este daca conduce spre victorie sau spre infrângere. Asta se poate descoperi foarte repede ascultand spusele persoanei.

Un invingator rosteste lucruri ca:"Am gresit,dar n-o sa repet aceeasi greseala a doua oara" sau "Acum stiu cum trebuie procedat". Invingatorii fac probleme restului lumii doar indirect, cand se lupta intre ei si implica in conflict martori nevinovati, uneori cu milioanele.
Pe termen scurt, învingatorul e cel care devine capitanul echipei, iese cu Miss Boboc sau castiga la pocher.
 Învingatorul se defineste ca fiind persoana care-si respecta contractul facut cu lumea si cu sine. Învingatorul stie ce va face mai departe daca pierde, dar nu vorbeste despre asta; Invinsul nu stie ce va face daca va pierde, dar vorbeste despre ceea ce va face daca va castiga.

Mai exista si aproape-reusitele, neinvingatorii carora scenariul le cere sa munceasca pe rupte, nu cu scopul de a învinge, ci doar pentru a se mentine la linia de plutire. Ei sunt oamenii lui "bine macar ca": "Ei, bine macar ca n-am ... " sau "Bine macar ca am si atât". Neinvingatorii sunt excelenti in calitate de membri, angajati sau serbi, pentru ca sunt loiali, muncitori, recunoscatori si deloc înclinati sa creeze probleme. Din punct de vedere social sunt oameni agreabili, iar în comunitate, admirabili.
Neinvingatorul nu reugeste sa se apropie de minge niciodata, iese cu fata care a iesit pe locul al doilea sau termina partida la zero.

Învinsul spune: ,,O, daca", "Ar fi trebuit sa ... " si "Da, dar ... ".
Învinsii îsi provoaca lor insile si celorlalti cele mai mari suferinte. Chiar daca ajung in varf, tot învinsi sunt si cand vine momentul rasplatii, trag in jos dupa ei alti oameni.
 Învinsul nu e selectionat in echipa, nu convinge nici o fata sa iasa cu el sau iese din joc falit.
Invinsul tipic, clasic e cel care se pune in situatia de a indura boli sau vatamari fara motiv intemeiat. Daca are motiv întemeiat, poate deveni un martir de succes - cea mai buna cale de a învinge pierzand.

Astfel, cateva minute de ascultare sunt suficiente pentru a identifica învingatorii si invinsii la o masa de joc sau într-o agentie de bursa, intr-o cearta domestica sau intr-o sedinta de consiliu. Regula de baza pare a fi aceea ca rasplata unui scenariu de învingator provine de la Parintele grijuliu, prin directive. Neinvingatorul isi primeste rasplata de la Parintele critic, prin porunci.

Vestea buna este ca terapeutul poate identifica scenariul de viata al clientului sau, si detine instrumentarul necesar pentru a-l ajuta pe acesta sa anuleze programele distrugatoare si sa creeze un scenariu de viata nou, de data aceasta in mod constient si voluntar.

Un alt articol despre scenariul de viata gasiti aici si aici

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.