Header Ads

Ultimele articole
recent
Psihoterapia cuplului se adresează acelor cupluri care se confruntă cu probleme diverse, iar modalitățile de rezolvare a acestora, folosite în mod obișnuit nu mai dau rezultate.  Diversitatea problemelor cu care se poate confrunta un cuplu este foarte mare: evoluția psihică diferită a celor doi parteneri (“Nu-l/o mai recunosc! M-am însurat cu altcineva. Nu era așa când l-am/am cunoscut/o!“), gelozie sau agresivitate (fizică sau verbală) în cuplu, existența persistentă a sentimentului de a nu fi înțeles de către celălalt partener, a sentimentului că unul dintre parteneri are prea multe sarcini în comparație cu celălalt (“numai eu lupt pentru relația asta; eu le fac pe toate în casa asta; am obosit!), relații sexuale nesatisfăcătoare, infidelitatea unuia dintre parteneri,etc.
Psihoterapia cuplului se desfășoară, de obicei, în ședințe săptămânale, care durează aproximativ 75 de minute. Primele 2-3 ședințe sunt ședințe de evaluare a cazului, iar în următoarele ședințe terapeutice se va realiza intervenția psihoterapeutică. Primele 2-3 sedinte se desfasoara cu ambii parteneri, urmand ca ulterior, in functie de nevoile fiecaruia dintre acestia sa se efectueze si, una sau mai multe sedinte individuale.

Chiar dacă au aparut  copiii și exista o multime de responsabilități zilnice, relația de cuplu poate functiona armonios. În mod normal, după nașterea copiilor, relația de cuplu se adaptează noii realități, se transformă, dar în nici un caz nu dispare. De multe ori, copleșiți de noile responsabilități, pe care copiii le aduc în viața cuplului, sau de schimbările atitudinii partenerului (a mamelor, de exemplu, care au nevoie de mult suport în primele luni de viață ale copilului, nemaivorbind de depresia post – partum) celalalt partener nu reușește să se adapteze eficient, iar asta se vede mai ales la nivelul relației de cuplu, urmările devenind în timp devastatoare pentru întreaga familie (divorțul reprezintă un eveniment traumatizant pentru copii). 

Psihoterapia ajută la descoperirea disfuncționalităților cuplului și la  restabilirea funcționalitatii optime a acestuia. Terapeutul de cuplu este o persoană obiectivă, neutră, care nu judecă nici un membru al cuplului, el fiind interesat de modul de functionare a relatiei dintre parteneri. El însoțește membrii cuplului pe drumul căutării unor soluții la problemele actuale.   

Terapia de cuplu se axează foarte mult pe îmbunătățirea comunicării si relationarii dintre parteneri. Aceasta conduce în timp și la îmbunătățirea celorlalte componente ale relației de cuplu, cum ar fi relațiile sexuale.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.