Header Ads

Ultimele articole
recent


 Psihoterapia pacientilor oncologici se focalizeaza pe starnirea dorinței  de a trai și in atragerea acestora in actul vindecarii, conștientizandu-i de necesitatea colaborarii.Psihoterapia contribuie major la trezirea speranței pacienților prin conștientizarea propriilor resurse și (re) conectarea la acestea, precum și intarirea voinței de a lupta cu adversitațile vieții. . Propriile credințe ale pacienților legate de ideea de psihoterapie, atitudinea, sentimentele, regimul de viața și de alimentație au o contribuție majora in etapa de tratament. 

Psihooncologia reprezinta maniera de a plasa pacientul intr-o zona de confort si intelegere totala. Statutul de pacient presupune o greutate psihica foarte mare. Gestionarea acestor conflicte interioare a fost si este in continuare lupta pe care, pacientul si psihooncologul  o poarta impreuna, iar rezultatele ca urmare a tratamentelor psiho-oncologice pot fi: trezirea sperantei, a optimismului, a interesului pentru viata, impacarea cu sine si cu altii, (re)gasirea sentimentului de iubire pentru sine, pentru semeni, (re)castigarea rabdarii, pozitivarea imaginii de sine, impacarea cu frica de moarte, dezvoltarea spiritualitatii, autocunoasterea si comunicarea, dezvoltarea unor relatii mai profunde cu sinele si semenii, descoperirea si rezolvarea tulburarilor emotionale anterioare imbolnavirii, scaderea nivelului de anxietate, aducerea pacientului in faza de acceptare a diagnosticului; toate acestea fac ca terapiile medicale sa fie mai usor tolerate de bolnav, mai eficiente si conduc la cresterea imunitatii organismului.

Psihooncologia mai presupune si exercitii pentru revenirea la viata normala, dupa perioada de timp petrecuta avand statul de pacient oncologic cu care acesta s-a obisnuit atat de mult, incat chiar si cand se insanatoseste, inca pastreaza comportamentul omului bolnav.Pentru creier, timpul normal este viitorul. 

Munca psihoterapeutului, in principal, este aceea de a insoti pacientul in aceasta etapa tranzitorie care este suferinta, ajutandu-l in demersul regasirii de sine, invatandu-l si pregatindu-l pentru momentul care urmeaza. Oamenii isi transforma visurile in ocupatii si proiecte de viitor activand si deblocand resursele din ei.Deconectarea de boala, certitudinea vindecarii, programarea pozitiva pentru activitate si viata reprezinta resurse proprii pacientului pentru vindecarea sa. 

Psihoterapia poate contribui la invingerea cancerului deoarece diagnosticul si tratamentul cancerului reprezinta momente stresante, pacientii manifestand anxietate si depresie. Aceasta agraveaza starea de sanatate a pacientilor, de aceea, se impune necesitatea unor interventii psihologice. 

Cancerul are in manifestarea sa o dimensiune dramatica, rolul psihoterapiei este foarte important si, prin urmare, trebuie luat in seama. Psihoterapia trebuie apreciata ca fiind complementara terapiei medicamentoase si nu o concurenta a acesteia.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.