Header Ads

Ultimele articole
recent
Rolul psihoterapiei doliului este de a-l sprijini pe cel aflat in suferinta, sa integreze pozitiv pierderea si sa dezvolte strategii de a face fata situatiei.
De regula sunt utilizate strategii si tehnici adaptate nevoilor individuale: relatarea verbala a evenimentului dureros, resemnificarea evenimentelor, inlaturarea gandurilor si covingerilor disfunctionale (de invinovatire a celorlalti, de autoculpabilizare), povestile terapeutice, dramatizarea, jocul de rol, exercitii de relaxare (utile pentru diminuarea anxietatii), imagerie dirijata, insusirea unor strategii de rezolvare de probleme.
In concluzie, psihoterapia este un demers necesar pentru depasirea traumelor emotionale, asfel incat sa permita functionarea si evolutia fireasca a celui afectat.
Terapia doliului prin IADC este o adaptare, transformare a  terapiei EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing – terapia de reprocesare si desensibilizare prin intermediul miscarilor oculare) ce a fost descoperita in 1987 de catre dr. Francine Shapiro din California.
In terapia ICCD, persoana, care sufera in urma mortii cuiva, este rugata sa se focalizeze direct pe suferinta sa in timpul miscarilor oculare. Terapia ICCD tipica, implica ca in timpul procesului terapeutic pacientul sa vada o persoana decedata, iar aceasta sa ii spuna ca totul este in regula, indemnandu-l sa nu mai sufere. Intr-un anumit numar de cazuri, persoana decedata a relatat informatii, ce erau anterior necunoscute pacientului.

Terapia functioneaza independent de credintele persoanelor in cauza, inclusiv cu persoane care se declara atee sau sceptice. Rezultatul final este acela ca majoritatea pacientilor reusesc sa isi depaseasca suferinta. Allan Botkin, psiholog clinician din Libertyville, Illinois, este destul de sigur ca pacientii care au beneficiat de pe urma acestei terapii nu viseaza si nici nu isi imagineaza sau halucineaza, dar prefera totusi sa nu speculeze asupra faptului daca pacientii sunt sau nu in realitate in contact cu lumea spiritelor.
Conform lui Botkin, oricare ar fi explicatia, terapia functioneaza in aproximativ 70% din cazuri. „Ca psiholog, fiind in primul rand interesat de vindecarea oamenilor care sufera atat de profund, am adoptat strategia de a nu ma angaja in argumente referitoare la credintele oamenilor” afirma el, explicandu-si pozitia. „Cei care cred si scepticii duc acest razboi de ceva timp, insa eu cred ca daca adopt o anumita parere si ma plasez astfel intr-o anumita tabara, va fi mult mai dificil pentru mine sa ii ajut pe cei in nevoie.”
Oricum, terapia ICCD vine si completeaza o abordare ce isi face aparitia in mod lent si care are un punct de vedere opus: acela de a dezvolta legaturi continue si sanatoase cu cei morti.

Articole informative:

Experienta-mea-cu-terapia-doliului-iadc

O-noua-tehnica-psihoterapeutica

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.