Header Ads

Ultimele articole
recent

Cătina: „Medicamentul trimis de Dumnezeu”


 Multă lume cunoaște cătina pentru conținutul mare de vitamina C, însă puțini cunosc toate celelalte beneficii pe care cătina le aduce, în special prin intermediul uleiului. Uleiul de cătină este extras din boabele și semințele plantei de cătină, ambele fiind foarte bune pentru piele și având inclusiv beneficii interne. Cătina poate fi consumată și sub formă de ceai, deoarece conține bioflavonoide sănătoase, deși atunci este mai puțin densă în nutrienți decât sub formă de ulei sau pulbere.

 Cătina: Cel mai puternic cocktail vindecător cu grăsimi sănătoase 

Cătina se găsește în principal în Europa și Asia, cele mai comunce specii fiind cele numite Hippophae rhamnoides. Această specie pare să conțină omega 7, fiind printre singurele surse ale acestei super-grăsimi, alături uleiul de nuci de macadamia și pește gras de apă rece. 
Acest acid gras, cunoscut și sub denumirea de acid palmitoleic, poate avea beneficii în lupta împotriva bolilor de inimă și în prevenirea problemelor legate de diabetul zaharat tip 2. Cu toate că mai sunt necesare studii, uleiul de cătină poate fi ingredientul perfect de vindecare datorită conținutului de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. Cert este că uleiul de cătină are un profil nutritiv extrem de bogat, conținând vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, dar și carotenoide, flavonoide, aminoacizi, fenoli și 20 de elemente minerale. Cătina poate fi considerată singura plantă din lume care conține toți cei patru acizi grași de tip omega: omega 3, omega 6, omega 7 și omega 9. 

Cătina, „fructul sfânt de Himalaya” – remediul folosit și de astronauți

 Uleiul de cătină este cunoscut ca un remediu natural de mii de ani pentru numeroase afecțiuni. Inițial, acest ulei a fost cunoscut ca un remediu vindecător pentru cai, aceștia fiind des folosiți în luptele antichității grecești și trebuind să se refacă rapid. 
Uleiul de cătină este cunoscut sub denumirea de „medicamentul trimis de Dumnezeu” sau „aurul lichid” în Tibet, China și Mongolia.
 În vechile texte tibetane din timpul dinastiei Tang (617-907), uleiul de cătină era numit „fructul sfânt de Himalaya”, însă a fost folosit în remediile ayurvedice încă din anul 5000 î.Hr. În cercetările efectuate de oamenii de știință ruși, chinezi și indieni, uleiul de cătină a fost utilizat pentru a reduce riscul de arsuri cauzat de radiații pentru astronauții care lucrează în spațiu. Acest ulei este adesea folosit în industria alimentară pentru jeleuri, sucuri, piureuri și sosuri, precum și în produse cosmetice și creme anti-îmbătrânire. Faptul că uleiul de cătină este benefic pentru organism este o certitudine. Iată, în continuare, cele mai importante beneficii pe care le aduce cătina:

 1. Cătina îți detoxifiază ficatul și te ajută în lupta cu cancerul 
Uleiul de cătină conține fitonutrienți puternici, are proprietăți antiinflamatoare și elemente anticanceroase. Un studiu publicat în Poultry Science a evaluat activitatea hepatoprotectoare a uleiului din boabe de cătină, indicând diminuarea efectelor adverse ale aflatoxinelor din ficat. Ficatul este cel mai mare organ din interiorul corpului și are numeroase roluri importante pentru organism, inclusiv digestie, stocarea energiei și eliminarea toxinelor. Uleiul de cătină poate fi o modalitate foarte bună de a ajuta la reducerea posibilelor tipuri de cancer care se pot dezvolta în ficat, datorită efectelor sale de curățire hepatică. 

2. Cătina previne și tratează problemele pielii 
Uleiul de cătină ajută în reducerea multor probleme ale pielii. Boabele sau uleiul din semințe pot fi aplicate direct pe piele pentru prevenirea arsurilor solare și vindecarea rănilor. Totodată, uleiul de cătină poate fi folosit pentru prevenirea și reducerea efectelor negative ale unor afecțini precum acnee, dermatită, piele uscată, eczeme, ulcerații ale pielii și vergeturi.

 3. Cătina reduce simptomele oboselii suprarenale 
Întrucât uleiul de cătină este o sursă importantă de omega 7, aceasta poate fi de folos în oboseala suprarenală. Eliminarea produselor alimentare care epuizează organismul, cum ar fi cofeina, zahărul și alimentele procesate, și adăugarea alimentelor care conțin elemente ce vindecă organismul precum omega 3 și omega 7, pot oferi terenul propice pentru vindecarea corpului. În combinație cu repausul, reducerea anxietății și practicarea exercițiilor fizice regulate, uleiul de cătină te poate ajuta să-ți refaci și menții nivelul energetic optim. 

4. Cătina stimulează sistemul imunitar și ajută în prevenirea infecțiilor
 Știm că antioxidanții sunt cruciali în prevenirea infecțiilor prin combaterea radicalilor liberi care le provoacă. Un studiu efectuat de Department of Drug Technology and Pharmaceutical Management de la Kaunas University of Medicine din Lituania s-a axat pe evaluarea activității antioxidante a uleiului de cătină, arătând că uleiul pur are de 2,4 ori mai multe carotenoide decât alte uleiuri. Acest lucru înseamnă că beneficiile antioxidante sunt foarte mari și poate ajuta la reducerea debutului infecției dacă sunt expuse riscurilor de mediu sau bacteriilor. Deoarece antioxidanții ajută la îmbunătățirea funcției imune prin protejarea organismului de infecții cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți, uleiul de cătină poate fi capabil să împiedice bacteriile infecțioase să cauzeze inflamație în organism, stimulând astfel sistemul imunitar. 

5. Cătina sprijină tratarea bolilor cardiovasculare 
Dr. Yan Jun Xu, om de știință din Winnipeg, a obținut dovezi care sugerează că se poate obține o reducere a nivelului de colesterol din sânge după utilizarea uleiului de cătină. Datorită proprietăților sale antioxidante, acesta poate inhiba agregarea plachetară, care oferă calități cardioprotectoare împotriva radicalilor liberi. Consumul zilnic de ulei de cătină ar putea preveni bolile cardiovasculare precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială și chiar atacurile de cord. Această cercetare este susținută de un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. The Journal of Functional Foods notează, de asemenea, calitățile cătinei în reducerea bolilor cardiovasculare. 

6. Cătina luptă cu diabetul 
Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în 2010 a evaluat efectele uleiului de cătină asupra nivelurilor de insulină. Cercetarea a constatat că uleiul de cătină poate contribui la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge prin menținerea lor în intervale moderate, combătând simptomele diabetului de tip 2. Se pare că aceste efecte pozitive sunt oferite prin reducerea nivelurilor ridicate ale zahărului din sânge după mese. Așadar, uleiul de cătină este un ulei cu importante beneficii pentru sănătate, ce ajută la reducerea inflamației, la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, pentru toate aceste beneficii poți încerca pulberea de cătină – BioCătină, supliment alimentar 100% organic de la Zenyth Pharmaceuticals. Alege polivitamina naturală din farmacia naturii! 

Surse: 
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23472020
webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-765-sea%20buckthorn.aspx 
mindbodygreen.com/0-25540/the-healthy-fat-no-one-talks-about-why-you-should-be-eating-it.html ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15299993 
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21506934 
heartacademy.org/phpwcms/index.php?sea-buckthorn 
nutraingredients-usa.com/Research/Review-backs-sea-buckthorn-s-heart-health-benefits nature.com/ejcn/journal/v64/n12/full/ejcn2010173a.html 
doctoroz.com/blog/gerald-p-curatola-dds/tiny-tibetan-berry-will-keep-you-smiling
draxe.com/sea-buckthorn-oil/

Informații preluate de pe http://www.ziaruldesanatate.ro/articole/sanatate/catina-medicamentul-trimis-de-dumnezeu/ Copyright © Ziarul de Sanatate

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.