Header Ads

Ultimele articole
recent

Adolescent in familie = neintelegeri multiple. A cui este problema?

Desi anii de adolescenta, ai copilului tau, iti vor scoate peri albi cu certitudine, este foarte important sa tii minte ca sub exteriorul sau morocanos, retras sau sfidator este un tanar supus unei presiuni mari, pe care acum invata sa o gestioneze. Este de asemenea important sa privesti totul din perspectiva lui, pentru a intelege si a putea sa ii fii ghid in acesti ani.

Intre 10 si 18 ani, corpul copilului trece printr-o evolutie remarcabila. Un cocktail de hormoni hraneste dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, precum parul facial la baieti si sanii la fete. Cresterea nivelului de testoteron  si estrogen va aduce cu sine experiente fizice noi (ejaculare la baieti, menstruatie la fete) si o trezire a instintelor si tensiunilor sexuale la ambele sexe. Toate acestea sunt insotite de o accelerare a cresterii, valabila pentru toate partile corpului. Greutatea medie a inimii pur si simplu se dubleaza in acesta perioada. Adolescentul se trezeste  intr-un corp mult mai mare si modificat, in care se simte strain.

Daca faci o calatorie in trecut, pana la propria adolescenta probabil ca iti amintesti cat de ciudat te-au facut sa te simti toate aceste transformari fizice, cate de stangaci sau de timid  erai.

Iar diferentele de ritm, intre prieteni si colegi de aceeasi varsta, in care se petrec aceste transformari, unele mai rapid altele mai incet, pot altera incredera in sine a copilului precum si relatiile cu ceilalti. O fetita se simte extrem de inalta, alta se rusineaza cu sanii ceea ce o determina sa adopte o pozitie incovoiata, un baiat se rusineaza cu vocea lui care nu il mai asculta-cand pitigaiata cand baritonala, un altul este ingrijorat de intarzierea aparitiei parului facial si exemplele pot continua. Orice s-ar intampla sau nu se intampla poate constituti un motiv de stres si ingrijorare nerostita dar exprimata in furie, tristete, absenta.  Pentru multi adolescenti exista o legatura stransa intre sentimentul propriei valori si cat de bine se simt cu infatisarea pe care o au.

Pubertatea si adolescenta sunt momente in care cresterea nu este corelata decat spre final cu dezvoltarea. Astfel ca si noi ca partinti si ei insisi, ne trezim cu un copil mic intr-un corp mult prea mare.


Daca vei incerca sa-ti amintesti sau  sa-ti imaginezi cum se acomodeaza adolescentul tau cu toate aceste modificari fizice, hormonale, fiind in acelasi timp nevoit sa faca fata tensiunii de la examene, noilor relatii, atunci iti va fi mai usor sa intelegi si vei fi mai pregatit sa treci peste furtunile care va asteapta. 

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.