Header Ads

Ultimele articole
recent

Cele trei principii filosofice esentiale, utilizate in terapie

Oamenii sunt OK.

Oamenii sunt ok, eu sunt OK ceea ce insemna că noi avem valoare, importanţă şi demnitate ca persoane. Eu mă accept ca persoană si personalitate şi te accept ca persoana si personalitate. Este o afirmaţie care priveşte esenţa persoanei mai degrabă decât comportamentul său (a fi, mai degrabă decât a face).
Se poate întâmpla uneori să nu-mi placă ceea ce faci, dar voi accepta mereu ceea ce esti. Esenţa ta umană este OK pentru mine, chiar dacă uneori comportamentul tau nu este.
Nu vă sunt superioara şi tu nu-mi esti superioara: ca persoane, suntem la acelaşi nivel. Acest lucru rămâne adevărat, chiar dacă ceea ce facem este diferit, chiar dacă nu avem aceeaşi vârstă, aceeaşi rasă sau religie.

Toţi oamenii au capacitatea de a gândi.

Toţi oamenii, cu excepţia celor cu leziuni cerebrale grave, au capacitatea
de a gândi. În consecinţă, este responsabilitatea fiecăruia de a decide ce vrea în viaţă. Fiecare individ, în cele din urmă, va trebui să suporte consecinţele deciziilor sale. Acest aspect este cu atat mai important cand in cursul terapiei, sau in procesul dezvoltarii personale, persoana constientizeaza anumite aspecte problematice ale functionarii proprii.

Oamenii decid asupra destinului lor şi aceste decizii pot fi schimbate.

Tu şi eu suntem OK. Ni se întâmplă uneori să nu adoptăm un comportament OK. În acest caz, adoptăm strategii decise în copilărie. Aceste strategii reprezintă ce am găsit mai bun ca şi copii, pentru a supravieţui şi a obţine ceea ce dorim de la o lume care ne pare ostilă.
Ca adulţi, reluăm aceste scheme din când în când, chiar dacă rezultatele sunt  dureroase şi sterile.Chiar şi atunci când eram copii, părinţii noştri nu puteau face decât să ne educe într-un anumit fel. Puteau, fără dubiu, să exercite presiuni puternice  asupra noastră, dar noi suntem cei care am luat deciziile de a ne supune acestor presiuni, de a ne revolta împotriva lor sau de a nu ţine cont de ele.
Acelaşi lucru se întâmplă şi când suntem adulţi. Ceilalţi sau „mediul” nu ne pot face să simţim sau să ne comportăm într-un anume fel. Ei pot exercita presiuni asupra noastră, dar este mereu decizia noastră personală de a le ceda; noi suntem responsabili de propriile noastre sentimente şi comportamente.
De fiecare dată când luăm o decizie, putem să o schimbăm ulterior.

Este adevărat şi în ceea ce priveşte deciziile precoce pe care le-am luat despre noi şi despre lume – dacă unele dintre ele duc la rezultate dezagreabile în viaţa adultă – putem să ne întoarcem la ele şi să le înlocuim cu altele noi, mai adaptate.
Deci, oamenii se pot schimba. Putem obţine schimbarea nu doar înţelegând vechile noastre scheme de comportament, dar şi luând decizia a le schimba în manieră activă şi schimbările pe care le obţinem pot fi cu adevărat reale şi durabile.

Cand cineva este „blocat” intr-o problema, acest lucru indica faptul ca doua
parti ale personalitatii trag cu forta egala in directii opuse. Rezultatul este ca
persoana foloseste o mare cantitate de energie, dar nu ajunge nicaieri. Aceasta situatie poarta numele de impas.

Care sunt acele parti ale personalitatii si care este rolul lor in viata noastra, cum putem face sa nu mai ne trezim in impas,  vom afla in urmatorul articol.Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.