Header Ads

Ultimele articole
recent

Cele trei stari ale Eului in care functionam si cum ne influenteaza viata

Sa incepem cu un mic test. Te rog sa evoci ultimile douăzeci şi patru de ore din viaţa ta si sa raspunzi cu maxima sinceritate, dupa o scurta introspectie si autoanaliza la urmatoarele intrebari:

 - Au existat momente în această perioadă când ai acţionat, gândit, simţit exact ca atunci când erai copil?
- Au existat alte momente în care te-ai comportat, gândit, simţit într-o manieră copiată de la părinţi sau de la alte persoane care au jucat pentru tine rolul de părinte?
 - Au existat şi alte ocazii în care comportamentul, gândurile şi sentimentele tale au fost pur şi simplu o reacţie imediată la ceea ce s-a întâmplat în jurul tau în acel moment? ă.

Când sunt în starea de Adult, gândesc; când simt, sunt în starea eului de Copil şi când fac judecăţi de valoare, sunt în starea de Părinte.- aceasta ar fi varianta ultrasimplificata a modelului tridimensional al starilor eului

Părintele şi Copilul sunt ecouri din trecut.
În Copil, reproduc comportamente, gânduri şi sentimente ale propriului meu trecut, ale copilăriei mele.
Când sunt în Părinte, mă angajez în comportamente, gânduri şi sentimente pe care le-am copiat în trecut de la părinţii mei sau de la celelalte figuri parentale.
Doar când sunt în Adult reacţionez la situaţii cu toate resursele mele actuale de adult.

Când o persoană se află în Părinte, nu se comportă într-o manieră generală definită ca „parentală”; de fapt, ea rejoacă comportamente, sentimente şi gânduri ale unuia dintre părinţi sau ale unei figuri parentale. Când este în Copil, nu se va comporta pur şi simplu într-o manieră „infantilă”; va reproduce comportamente pe care le avea în copilărie, cât şi sentimentele şi gândurile asociate.
O persoană în Părinte va reproduce „comportamentul global al tatălui său, al mamei sale, inclusiv inhibiţiile, raţionamentele şi pulsiunile sale”. În acelaşi mod, stările eului de Adult şi Copil implică propriile lor inhibiţii, raţionamente şi pulsiuni.

Si terapeutul/consilierul/profesorul are nevoie sa aiba acces liber la cele trei stari ale eului. Cea mai mare parte a timpului se va afla in Adult, rezolvand probleme. Deseori va avea nevoie sa stabileasca granite clare cu Parintele Normativ pozitiv sau sa ofere bunavointa, ingrijire, din Parintele grijuliu pozitiv. Poate intra in Copil, pentru a oferi un model de spontaneitate, abilitate intuitiva si bucurie de a invata.

Vom descoperi mai multe despre fiecare stare a eului in articolele urmatoare.


Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.