Header Ads

Ultimele articole
recent

Cum ma influenteaza experintele din viata mea

Din momentul naşterii mele, începe experienţa cu lumea, pe care o înmagazinez în memorie.

Oare înregistrăm realmente fiecare moment al vieţii noastre într-o anumită parte a memoriei?
Avem capacitatea de a ne reaminti tot?

Nimeni nu o ştie cu certitudine şi nici nu se ştie unde se stochează.

Ceea ce ştim este faptul că toţi oamenii conservă amintiri din trecut. Unele pot fi aduse cu uşurinţă în conştiinţă, altele sunt mai greu de recuperat, în special amintirile din prima copilărie, care nu mai revin decât în vise şi fantasme.

Fiecare dintre noi posedă un număr incalculabil de experienţe: gânduri,
sentimente, comportamente stocate în memorie. Toate acestea ne influenteza pe mai multe planuri, in momentul producerii lor si in restul vietii, constient sau inconstient.

Ce facem, cum integram, cum ne transforma aceste experiente depinde de fiecare dintre noi. Nu sunt doua persoane, care trec prin aceeasi experienta, care sa o perceapa, inteleaga, memoreze si utilizeze la fel, nici macar gemenii identici. Modul cum reactionam este unic, asa cum este unic si felul in care isi lasa amprenta asupra viitorului nostru, acel eveniment. Cum privim lumea si cum reactionam la ea ne influenteaza covarsitor starea de bine si deciziile de viata.

Ii intreb deseori in terapie  pe clientii mei, cum ar fi pentru ei daca toti oamenii ar fi destepti, frumosi, buni etc. Cum ar fi daca toti ne-am imbraca la fel, cum ar fi daca nimeni nu ar avea niciun defect, nicio problema, daca nu ar mai exista suferinta, tristete etc.

Sa ne intelegem, nu imi doresc sa existe o astfel de lume dupa cum nu imi doresc sa existe oameni urati trupeste si sufleteste, razboaie sau traume. Traiesc si ma adaptez in aceasta lume asa cum exista si functioneaza ea.

Acest exercitiu este util din alte motive, te invit sa le descoperi.

In timpul terapiei toate aceste amintiri si evenimente pot fi analizate si clasificate folosind, impreuna, terapeut si client, modelul starilor eului, astfel incat, la final cele disfunctionale sa fie intelese si transformate pentru a putea permite o functionare optima in aceasta lume.

In urmatorul articol vei face cunostinta cu acest model al starilor eului propus si folosit cu succes de Eric Berne si de toti  actualii terapeuti, care il utilizeaza.


Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.