Header Ads

Ultimele articole
recent

Cei mai mari dusmani ai cuplului


In cartea The Seven Principles for Making Marriage Work, Gottman identifică cei mai mari dușmani ai relațiilor, acele elemente care le fac să se destrame. El îi numește metaforic „cei patru călăreți ai apocalipsei relațiilor”, care aduc sfârșitul în interacțiunea cuplului. Atunci când toți aceștia își fac simțită prezența, divorțul (despărțirea) devine o certitudine în 90% dintre cupluri.

 - Critica – apare în momentul în care îți critici partenerul în loc să ai în vedere acțiunea specifică pe care a făcut-o/n-a făcut-o
Atunci când, în loc să-i spui partenerului „Ai uitat să plătești factura”, îi spui „Ești atât de uituc/Niciodată nu pot avea încredere în tine să rezolvi ceva/ Niciodată nu ajungi la timp/ Nu ma pot baza niciodata pe tine” folosesti  critica, care este o observaţie negativă pe care unul dintre membri cupului o face celuilalt. Ea este generală şi vizează întreaga personalitate  a celui in cauză.
Plângerea, însă este particulară şi se referă doar la un aspectal personalităţii celui vizat: “Aş fi vrut să petrecem timp împreună, singuri. Trebuia să te consulţi cu mine înainte să inviţi pe cineva”.
Critica începe cu tu, iar plângerea începe cu eu.

Atitudinea de apărare – apare în momentul în care o persoană este atacată sau criticată de partenerul său. Când tonul este ridicat și în mod direct apare reproșul, reacția imediată a partenerului atacat este cea de apărare. Tensiunea se face simțită. Partenerul criticat, în loc să asculte rațional ce i se reproșează, va încerca să se apere îndârjit, deloc diplomat, atacând la rândul său. Totuşi se pare că această abordare nu are efectl scontat pentru că devenind defensiv, cel atacat devine atacator şi toată discuţia tinde să devină o luptă.

 - Disprețul – este cel mai periculos dintre cei patru călăreţi pentru că e acompaniat de dezgust şi devine imposibil să rezolvi o problemă când partenetul tău îţi transmite că îl dezguşti. E un semn că relaţia se confruntă de multă vreme cu probleme pe care niciunul dintre parteneri nu le rezolvă şi că relaţia a fost contaminată cu gânduri negative. Disprețul, laolaltă cu sfidarea, înseamnă a-ți face partenerul să se simtă lipsit de valoare, nedemn de tine, inferior ție și rezultă din acumularea gândurilor negative cu privire la partenerul de viață. Acest dușman relațional implică totodată lipsă de respect și sarcasm.

 - Împietrirea – în momentul în care ceilalți trei dușmani relaționali au fost declanșați și nu mai sunt stăpâniți sub nicio formă, în multe cazuri, reacția naturală a unuia dintre parteneri va fi cea de indiferență, de împietrire. Pentru că nu suportă să se certe sau că nu suportă tensiunea, partenerul se va deconecta de la situația conflictuală și va aborda o atitudine pasivă, ca și cum nu i-ar păsa de ceea ce se întâmplă. Partenerul va manifesta o atitudine rece, nepăsătoare, indiferentă la încercările celuilalt partener de a comunica. Se retrage din relaţia cu persoana atacatoare pentru a nu suferi mai mult. Orice răspuns la critica primită va fi interpretat şi va primi o si mai puternică replică. Astfel, cel care e supus la critici învaţă că e cel mai bine să facă orice îi stă în puteri pentru a evita un conflict aşa că se detaşează de situaţie şi nu mai răspunde, ca un zid de piatră .

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.