Header Ads

Ultimele articole
recent

Cele douasprezece drepturi in procesul de doliu

Exista Carta Drepturilor Omului, exista cea a copilului, precum si cea a animalelor. Exista drepturile angajatilor si ale angajatorilor. Ele au aparut dintr-o necesitate.
Consider ca necesitate este, sa vorbim si despre drepturile celor indoliati, celor care au suferit o mare pierdere in viata lor si acum se afla in plin proces de doliu. Ei au in acest moment mare nevoie de sprijinul si sutinerea neconditionata a fiecarei persoane apropiate, pentru a nu fi zdrobiti de proces. Ei au drepturi ca fiecare dintre noi si este benefic pentru ei sa avem grija sa le cunoasca, sa le respectam si sa se folosesesca de ele.
Asa ca tu, cel zdrobit de durere, sa stii ca ai drepturi:


Dreptul 1
Ai dreptul de a realiza ca durerea ta este unică. Alții pot să  se întristeze în moduri diferite fata de tine, deoarece experiența ta va fi influențată de o varietate de factori. Printre acestia se numără relația pe care ai avut-o cu persoana care a murit, circumstanțele morții, dacă a fost bruscă sau de așteptat, sistemul de sprijin, precum și fundalul cultural și religios. Este important să nu te compari cu alții care sunt în doliu,  pentru a permite doliului să se desfășoare in propriul ritm.

Dreptul 2
Ai dreptul de a vorbi despre durerea ta. Prin exprimarea deschisa a durerii, vindecarea apare și probabil te vei  simti mai bine. Ignorând-o, nu vei face  ca durerea ta să dispară. Este mai important să cauti prieteni și rude care vor asculta fără a judeca.

Dreptul  3
Ai dreptul să te aștepti să  simti o multitudine de emoții. Capul tău, inima și spiritul vor fi afectate atunci când se confruntă cu pierderi. Ca rezultat, este posibil să ai sentimente de confuzie, de dezorganizare, de teamă, de vinovăție, de eliberare, sau alte emoții. Uneori, ele pot veni  în mod continuu sau una dupa cealalta  într-o perioadă scurtă de timp. Este important de știut că aceste emoții sunt răspunsuri normale la moartea cuiva drag, chiar dacă s-ar putea sa te simți copleșit in acel moment.

Dreptul  4
Ai dreptul de a-ti permite sa fii amorțit. O parte din marea experiență include senzația de apatie sau dezorientare, atunci  când persoana pe care am iubit-o moare. Aceasta amorteala  permite emoțiilor tale să se  "deconecteze" cu ceea ce stii intelectual și iti permite să fii izolat de realitatea morții  pentru a putea tolera ceea ce nu vrei să crezi.

Dreptul  5
Ai dreptul de a fi tolerant cu limitele tale, fizice și emoționale. Este posibil să te simți obosit, ca urmare a sentimentelor tale de pierdere și de tristețe. Nivelul tau de consum  de energie iti poate  afecta capacitatea  de a gândi în mod clar și de a lua decizii. Este important să te concentrezi  pe obtinerea de odihna de zi cu zi, consumul de mese echilibrate și de scăderea așteptărilor  fata de tine.

Dreptul  6
Ai dreptul de a experimenta atacuri de durere sau rememorari. Este posibil să apară "căutările de durere" sau flashback-uri , care pot fi infricosatoare si sa te simti coplesit. Aceste sentimente sunt normale. Încearca să găsesti pe cineva care înțelege cum te simți și este dispus să asculte.

Dreptul  7
Ai dreptul de a dezvolta un sistem de sprijin. Cu toate că gasirea unor persoane care sa poata sa iti ofere ajutorul lor poate fi dificil, ai mare  nevoie  de oameni care vor putea oferi înțelegere și care  iti permite să fii tu însuți.

Dreptul  8
Ai dreptul de a face uz de ritual. Ceremonialul funerar servește scopul dublu de a recunoaște moartea unei persoane dragi și permite persoanelor indurerate  să-și exprime marea durere.

Dreptul  9
Ai dreptul de a îmbrățișa spiritualitatea. Exprima credința în orice moduri care par adecvate pentru tine. Încerarca să aduni oameni care sprijina convingerile tale religioase. Te simți rănit și abandonat și te poti simți supărat pe Dumnezeu datorită morții cuiva  iubit, dar este important să realizezi că acest sentiment este o parte normala de durere. Încearca să găsesti pe cineva care nu te va  judeca pentru sentimentele tale și care iti va permite să explorezi gândurile și sentimentele tale.

Dreptul  10
Ai dreptul de a permite o căutare a sensului. S-ar putea să te preocupe  întrebarea "de ce a trebuit el / ea să moară?" sau, "de ce acum?" Această căutare de sens este adesea o altă parte normală a procesului de vindecare. Unele întrebări au răspunsuri, unele nu. De fapt, vindecarea are loc în posibilitatea de a pune întrebări, nu neapărat in a răspunde la ele. Găseste un prieten de sustinere, care va asculta empatic în timp ce cauti sensul.

Dreptul  11
Ai dreptul de a păstra în suflet amintiriea persoanei. Amintirile dragi, legate de persoana care a murit, sunt o comoara. Împărtășește-le cu familia și prietenii. Să recunoască faptul că amintirile tale ii pot face sa rada sau sa planga. În ambele cazuri, acestea sunt o parte de durată a afectiunii/prieteniei pe care ai avut-o cu o persoană foarte specială în viața ta.

Dreptul  12
 Ai dreptul de a trece prin durere si sa te vindeci. Capacitatea de a iubi impune necesitatea de a plange deschis atunci când cineva pe care iubesti moare. Nu te poti vindeca decat daca exprimi deschis durerea ta. Negând durerea ta, te va face doar să devii mai confuz și  durerea devine mai copleșitoare. Imbratiseaza durerea si vindeca-te. Vindecarea nu se va întâmpla repede. Aminteste-ti ca durerea este un proces  nu  un eveniment. Fii răbdător și tolerant cu tine. Nu uita niciodată că, moartea cuiva iubit schimba viața pentru totdeauna. Nu inseamna că niciodată nu vei fi fericit din nou, ci pur și simplu că niciodată nu vei fi exact la fel cum ai fost înainte de moarte.


Si mai ai multe alte drepturi, care nu au fost enumerate aici, pentru ca nu m-am gandit la ele, dar pe care tu le poti experimenta si este OK sa fie asa. Ai acest drept.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.