Header Ads

Ultimele articole
recent

O fi bine, o fi rău cine știe....


Demult, undeva într-un ținut îndepărtat trăia un tăietor de lemne. Acesta locuia împreună cu fiul său, iar unica lor avere era un cal deosebit de frumos.
În fiecare zi, cei doi bărbați se duceau la pădure pentru a aduna lemne de foc, pe care le vindeau apoi în sat pentru câțiva bănuți. Sătenii dădeau din cap după ei.
– Bătrâne, ziceau ei, de ce nu-ți vinzi calul? Contele ți-a oferit o avere pe el. Tu și fiul tău a-ți putea trăi ca niște regi! Nu este bine ce faci!
„Cu oamenii aceștia nu este nimic de făcut”, își spunea bătrânul în sine.
– Calul acesta este mai mult decât un animal. El este prietenul meu. Spuneți-mi cum aș putea să îmi vând prietenul?
– Ai dreptate, au replicat sătenii, dar poate cândva, vei ramane fara el si atunci o să-ți pară rău… 
– O fi bine, o fi rău, cine știe… 
Și într-adevăr, într-o dimineață calul nu a mai fost în grajd. Bătrânul și fiul au căutat calul peste tot, dar nu l-au găsit.
– Ai văzut, am avut dreptate! Ziceau sătenii în bătaie de joc. Cineva ți-a furat calul. Trebuia să asculți de noi și să-ți fi luat banii atât timp cât aveai posibilitatea să o faci. Prin propria-ți prostie ai refuzat să faci ceea ce era bine, iar acum ți s-a întâmplat ceva rău.
– O fi bine, o fi rău, cine stie… Dacă este bine sau rău eu nu pot să îmi dau seama. Tot ceea ce pot ști este că astăzi calul meu nu mai este în grajdul meu, le-a răspuns bătrânul. 
Câteva zile mai târziu, calul pierdut a revenit acasă, însoțit de cativa cai salbatici. Sătenii au rămas surprinși și l-au felicitat pe bătrân pentru „norocul” lui nesperat.
– Ai avut dreptate bătrâne, au spus ei. N-ar fi trebuit să judecăm așa pripit. Ce noi am crezut că este un lucru rău s-a dovedit a fi un lucru chiar foarte bun. Cu acești cai poți câștiga o avere! 
 Bătrânul tăietor de lemne a scuturat din cap fără să-i înțeleagă. Și-a spus în sinea lui: 
„Oare nu vor pricepe niciodată acești oameni?”
– O fi bine, o fi rău, cine stie… Dacă este un lucru bun sau rău eu nu pot să îmi dau seama. Tot ceea ce știu este că astăzi calul meu s-a întors acasă împreună cu alți cai. 
Câteva zile mai târziu, antrenand caii, fiul tăietorului de lemne și-a fracturat picioarele. Din nou s-au mirat satenii, de înțelepciunea bătrânului.
– Și de data aceasta ai avut dreptate, au spus ei. Ceea ce noi am crezut că e un lucru bun s-a dovedit a fi unul foarte rău. Fiul tău zace acum în pat și nu te mai poate ajuta. 
Cu un suspin adânc, tăietorul de lemne le-a răspuns:
- O fi bine, o fi rău, cine stie… Nu vă veți dumeri niciodată? Dacă este un lucru bun sau rău, eu nu pot să-mi dau seama. Nu știu decât că fiul meu și-a fracturat picioarele.
„Omul acesta este nebun”, și-au spus sătenii și au plecat. „Oare nu vede ce se întâmplă?”
  După câteva zile, împăratul a declarat război altei țări și toți tinerii din sat au fost chemați sub arme. Ce vaiete și plânsete între săteni, când și-au văzut fii plecând la oaste! „Copii noștri vor cădea cu siguranță în acest război cumplit”, se văitau ei. „Nu-i vom mai vedea niciodată” Ce noroc pe tine, că fiul tău și-a fracturat picioarele! Ceea ce noi am crezut a fi un lucru rău, s-a dovedit ceva foarte bun pentru tine și fiul tău.
Bătrânul, din nou, nu a avut alt răspuns decât să dea din cap. Răbdător a încercat să le explice. 
- O fi bine, o fi rău, cine știe… Voi nu aveți cum să vă dați seama dacă este un lucru bun sau rău. Singurul lucru pe care-l puteți vedea este că fii voștri au plecat la război, iar fiul meu a rămas acasăNiciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.