Header Ads

Ultimele articole
recent
Scala starilor sufletesti este un instrument care te ajuta sa recunosti starea pe care ai trait-o, dar iti si arata la ce nivel vibrational te afli, cand treci printr-una dintre aceste stari. Cu cat acea stare este situata mai jos pe scala cu atat mai scazuta este vibratia.
Asa cum ai vazut in scala starilor sufletesti, sentimentul de vinovatie te plaseaza intr-o vibratie joasa .De asemenea, vinovatia te mentine in trecut si trecutul nu il mai poti schimba. Poti schimba doar felul in care privesti trecutul.


Fiecare dintre noi se poate simti vinovat pentru ceva din trecut fara sa poata identifica exast pentru ce anume.Poate ca te invinovatesti pentru ca:
– ai actionat intr-un fel pe care il regreti acum
– nu ai facut ce ai fi putut face
– ai un sentiment puternic de ura fata de persoane din trecutul tau
– ai pierdut o casa sau sume mari de bani
– ai luat hotarari in favoarea sau in defavoarea altor persoane
– ai inselat
– nu ai putut salva viata cuiva drag
– te-ai casatorit cu persoana nepotrivita
– nu te-ai casatorit cu cine ti-ai fi dorit la presiunea familiei

Oricare ar fi motivul, retine ca vinovatia iti poate aduce rusine, frica, suferinta, manie, tristete şi chiar boala.

Uneori, te poti simti vinovat din motive neintemeiate.Sentimentul nejustificat de vinovatie poate proveni din faptul ca:
– ai supravietuit unui accident grav sau unei calamitati si altii au murit
– o ruda apropiata s-a sinucis
– parintii au divortat

In aceste cazuri, e important sa stii ca nu esti raspunzator pentru comportamentul altora sau pentru evenimentele imprevizibile. Daca totusi, in anumite cazuri, consideri ca ai o anumită parte de vina, asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile tale, si cere iertare celor pe care i-ai ranit.

Cand te invinovatesti adopti o atitudine critica fata de tine,poate chiar te consideri un om rau, lipsit de valoare si astfel te izolezi avand convingerea ca ceilalti te vor respinge. Cand te invinovatesti, te autopedepsesti,nu iti mai dai voie sa te bucuri si consideri ca trebuie sa suferi pentru ceea ce ai facut.

Epictet spunea:

”Cand ii acuzi pe altii pentru nefericirea ta, e semn ca ai nevoie de educatie.Cand te acuzi pe tine, este semn ca abia ai început educatia.Iar când nu mai acuzi pe nimeni,nici pe tine, nici pe altii,e semn că ți-ai desăvârșit educația”Chiar daca in copilarie ai fost criticat des de parinti si astfel ti s-a indus un sentiment de vinovatie acut, te poti elibera. Iarta-ti parintii pentru ca ei au procedat cum au stiut ei mai bine la acel moment.
Chiar daca mai ai persoane dragi care te critica, iarta-i. Asa cred ei ca iti fac bine, ca te ajuta sa evoluezi.

Inceteaza sa mai dai vina pe ceilalti! Nimeni nu te poate determina sa faci ceva fara permisiunea ta. Ideea este sa faci pace cu tine.

Vei reusi sa te impaci cu tine insuti cand inlocuiesti sentimentul de vinovatie cu asumarea responsabilitatii.

Sentimentul de vinovatie este distructiv,pe cand asumarea responsabilitatii este un sentiment constructiv.Cateodata nu e simplu sa gasesti solutii responsabile si mai ales sa le pui in practica.

 „Caracteristica vinovatilor este nelinistea.” Seneca

Cand inveti lectia responsabilitătii, cand intelegi ca in fiecare moment ai luat cea mai buna decizie pe care ai fi putut-o lua cu ceea ce stiai si puteai atunci,cand realizezi ca acolo unde exista teama şi vinovatie nu există iubire şi încredere, ca vinovatia înseamnă separarea de sine şi este opusul iubirii sinelui, atunci incepi sa te accepti cu adevarat.

Daca consideri ca pentru a te elibera de sentimentul de vinovatie trebuie sa uiti, te inseli. Nu faci altceva decat sa ingropi de viu acest sentiment nociv. 

Sunt tehnici si exercitii prin care te poti elibera de stari sufletesti cu vibratie joasa. Le poti gasi in cartile de dezvoltare personala, de spiritualitate sau te poate invata un terapeut.

Rezerva-ti timp cu tine si eliberează-te de tiparul vinovatiei.

Ai dreptul sa te privesti cu dragoste, indiferent ce crezi ca ai gresit.

Niciun comentariu:

Alina Balan. Imagini pentru teme create de 5ugarless. Un produs Blogger.